אחד התחומים הנפוצים במיוחד בתביעות נזיקין ובתחום הרשלנות הרפואית, הן תביעות העוסקות ברשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים וטיפולי אסתטיקה רפואית.
בעוד שהניתוחים הרפואיים מתבצעים לרוב במסגרות הרפואה הציבורית תחת פיקוח, ענף הניתוחים הפלסטיים והטיפולים האסתטיים הפולשניים מתנהל תחת פיקוח מועט, כאשר החלטות אודות הליכים כירורגיים בעלי מורכבות וסיכון מתקבלות על סמך מודעות פרסום ושיווק, ונמכרים על ידי אנשי מכירות נטולי הכשרה רפואית.
כיצד מתייחס החוק לרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים
בשל פריצות התחום והסיכונים הקיימים בהליכי הטיפול השונים, גם אם מדובר בסיכונים בהיקפים נמוכים, מחמירים בתי המשפט בבואם לבחון טענות לרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים והליכים פולשניים אחרים שנועדו לצרכים אסתטיים.
הסמכת הרופא המטפל ומיומנותו, ההסבר והמידע כפי שניתן למטופל וחובת השקיפות, אופן יישום ההליך הניתוחי, החומרים בהן נעשה שימוש והמינונים, הקפדה על סטריליות, כל אלו ותבחינים נוספים עשויים להידרש לעמידה במבחן ההוכחה אל מול בית המשפט, במקרים בהם מטופלים אשר חוו נזקים יפנו להליך תביעה בגין רשלנות רפואית.
האינטרס הכלכלי
שוק הרפואה האסתטית מגלגל מלמעלה מעשרה מיליארד שקלים מדי שנה בישראל.
עלותו של ניתוח קוסמטי עשוי לעמוד על טווח בן 30,000-60,000 ₪.
ניתוחים אלו מתבצעים על ידי רופאים מורשים ומוסמכים בלבד, ויחד עם זאת אינם נכללים בסל הבריאות ובשירות הרפואה הציבורית, מה שיוצר שוק המבוסס על שירותים פרטיים בפיקוח מינימלי, ואינטרס כלכלי מובהק.
זאת לצד העובדה שניתוחים פלסטיים הם ניתוחים שאינם לצורך רפואי, ומיועדים למטרות שיקום אסתטי ונראות, לשיפור ולתיקון אזורים שונים בגוף, מביאים את המחוקק ומערכת המשפט להחמיר במיוחד עם נזקי רשלנות בניתוחים ובטיפולים הללו.
מטופלים הבוחרים בהליך כירורגי ובניתוחים פלסטיים לצורך שיקום אסתטי עושים זאת על דעתם, ויחד עם זאת, האחריות להתאמת הטיפול, חובת זהירות ומתן טיפול מקצועי בהתאם לפרוטוקולים רפואיים, היה ונותר חובתם ש הרופאים והצוותים הרפואיים, וככל שזה לא מתקיים, עשויה להתקיים עילת נזיקין בשל רשלנות רפואית.
מהם הנזקים שעשויים היגרם מרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים
רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים ובטיפולי אסתטיקה רפואית אחרים עשויים לגרום למגוון סוגי נזקים:
- נזקי הרדמה – פגיעה במערכות הנשימה, פגיעה במוטוריקה, נזקי קוגניטיביות ואחרים כתוצאה מפעולת ההרדמה, בעיקר כאשר מדובר בניתוחים פלסטיים המתקיימים תחת הרדמה מלאה.
- פקיעה בתפקודים – פגיעה בחושים ובתפקוד בשל נזק שנגרם לאיבר המנותח, דוגמת פגיעה עצבית, נזקי ראייה, נזקי שמיעה, מוגבלות תנועה, החל מפגיעות קלות ועד לנכות של ממש.
- פגיעה אסתטית – החמרה של הליקוי האסתטי בשל אי הצלחת הניתוח. נזקים דוגמת חוסר סימטריות, פגיעה במבנה הפנים, שינוי קיצוני בתצורה/גודל של איברים, כוויות עור וכדומה.
האם כל ליקוי או נזק שנגרם במסגרת ניתוח אסתטי מעידה על רשלנות רפואית
גוף האדם מגיב באופן שונה גם כאשר ניתנים טיפולים זהים למטופלים שונים. במקרים מסוימים פעולות רפואיות זהות יולידו הצלחה אצל מטופל אחד, ויגרמו לנזק עבור מטופל אחר. נוסף לזאת, לעתים נזקים רפואיים עשויים להתרחש למרות מתן טיפול רפואי מקצועי ומותאם, הן בטיפולים הניתנים לצרכי רפואה והן באלה המתקיימים לצרכי אסתטיקה ויופי.
על הרופא המטפל מוטלת אחריות רבה להתאמת הטיפול, לנהוג חובת זהירות והקפדה יתרה בעת ביצוע הטיפול, ובמקרה של סיבוכים רפואיים לקבלת החלטות ולמתן תגובה ופעולה מהירה. האתגרים והנסיבות הייחודיות שעשויות להיווצר במהלך ניתוח, עשויות לחשוף את הרופא ואת הצוות הרפואי לטעויות בשיקול הדעת, אשר ניתן יהיה לזהות רק בדיעבד.
המחוקק מבדיל בין טעויות בשיקול הדעת וקבלת החלטות שאת תוצאותיהן ניתן היה לצפות רק בדיעבד, לבין פעולות המהוות עילה לרשלנות רפואית.
נסיבות אשר עשויות להוות עילת רשלנות רפואית
אי קבלת הסכמה מדעת של המטופל
חוק זכויות החולה במדינת ישראל קובע כי זכות המטופל לדעת, להבין ולהסכים לכל פעולה, טיפול, תרחיש וסיכון אשר יבוצעו בגופו ו/או עשויים להתקיים כתוצאה מהם. כל הליך כירורגי מתוכנן מחייב מתן הסבר מקיף למטופל אודות מצבו הרפואי, הניתוח המיועד להתבצע בו, תוצאה חזויה ומטרות, ופירוט הסיכונים הטמונים בהליך.
מאחר וניתוחים פלסטיים אינם נחוצים בהיבט הרפואי ומתקיימים לבחירת המטופל ולשם שיפור חיצוני בלבד, מחמיר המחוקק בכל הנוגע לחשיבותה של הסכמה מדעת ופירוט משמעויות הניתוח, בבואו לבחון את קיומה של רשלנות רפואית.
הסמכה רפואית לא מספקת
הסמכה הנדרשת לצורך ביצוע ניתוחים פלסטיים היא הסמכת כירורגית, המאפשרת לרופא ביצוע של ניתוחים ופעולות פולשניות. יחד עם זאת, שיטות טיפול, הזרקת חומרים ושימוש בטכנולוגיות חדשניות ברפואה האסתטית מחייבים הסמכות ייעודיות בהתאם לסוג הטיפול. ככל והרופא המטפל לא הוסמך ולא רכש את הידע הפרטני הנדרש לתורך ביצוע הניתוח באחריות ובבטחה, לטובת הצלחת הניתוח והגנה על המטופלים, תיתכן עילת רשלנות רפואית.
סביבת טיפול לא נאותה
ניתוחים כירורגיים טומנים בחובם מגוון סיכונים, החל מסיכוני הרדמה וכלה בסכנות לזיהום. על מנת לצמצם ככל הניתן את הסיכונים הלו באחריות הגוף המבצע, מרפאה או קליניקה, להקפיד על סביבת עבודה סטרילית, שימוש במוצרים מתכלים, הקפדה על עבודה עם חומרים מורשים, צוות מקצועי מוכשר לסיוע בהתאם לצרכי הניתוח וסביבת טיפול מיטבית. אירוע רפואי דוגמת ניתוח פלסטי שהסתיים בהצלחה ויחד עם זאת בזיהום אשר נגרם למטופל והוביל להידרדרות מצבו, יידרש לבחינה של סביבת הטיפול ותנאי הטיפול, שעשויים בפני עצמם להוות מקור לרשלנות רפואית.
הליך משפטי בליווי עורך דין מנוסה בתחום הנזיקין והרשלנות הרפואית
מדי שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל מאות תביעות הנוגעות לרשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים ובהליכים אסתטיים.
מדובר בהליכים מורכבים הדורשים עמידה בחובת הוכחה מחמירה, תחת מצבים רפואיים דינמיים ונזקים שעשויים להיות מצטברים ומחמירים לאורך זמן.
עורך דין מקצועי לא ידחק את מיוצגיו לעבר הליך משפטי ולא ימהר להגיש תביעה לבית המשפט עם קרות המקרה, כי אם יכוון את לקוחותיו לבחינה מעמיקה של הנסיבות והאירוע הרפואי, למידה והבנה של פרטי המקרה, איסוף מסמכים וחוות דעת, קבלה וניתוח של הרשומות הרפואיות, הפניית המטופל לרופאים מומחים בתחום, במטרה לגייס חוות דעת התומכות בטענת רשלנות רפואית, להערכה ריאלית של פרטי הנזק, הכאב והסבל שחווה, טיפולים שנדרשו לצרכי שיקום ו/או תיקון, וזאת במטרה ליצור אומדן ריאלי ומשקף ולחתור לסכום פיצוי מקסימלי.
במרבית המקרים, תביעות של רשלנות רפואית ייסגרו ללא הליך משפטי, באמצעות משא ומתן בין המטופל ועורך דינו לרופא/מרפאה, ולחברת הביטוח בה הוא מבוטח במסגרת ביטוח אחריות מקצועית.
הימנעות מהליך משפטי ארוך, יקר ומורכב דורשת ליווי משפטי וייצוג על ידי עורך דין מנוסה, אשר לא יחשוש לדחות על הסף הצעות לסכומי פיצוי נמוכים, ויחד עם זאת ידע את גבול היכולת וימנע את גרירת ההליך אל כותלי בית המשפט, מה שעשוי להתארך שנים ארוכות ולהסתכם ככל ויתרשם השופט, באופן לא ידוע.
עורך דין רשאד סלים- עורך דין מומחה לתביעות נזיקין ורשלנות רפואית, מביא ניסיון בן קרוב ל-30 שנים, ייצוג וליווי של נפגעים רבים, ולחתירה בלתי מתפשרת למיצוי זכויותיהם.