מחלות לב נוטות להתפרץ באירוע לבבי, אולם במרבית המקרים קשה לומר שמדובר בהפתעה מוחלטת, שכן מחלות אלו הן תוצר של גורמי סיכון רבים שניתן לזהות מבעוד מועד, לצורך טיפול ולהתאמת אורך החיים, במטרה לצמצם את הסיכון ככל הניתן.
התפרצות של מחלות לב דורשת התערבות רפואית מהירה ככל הניתן, אבחון מדויק של האירוע, מתן טיפול מידי מציל חיים, והמשך מעקב וטיפול קבוע.
רשלנות רפואית במחלות לב עשויה להתקיים עוד בטרם הופעת האירוע הלבבי, בשל אי זיהוי או אי התייחסות לגורמי סיכון וביצוע בדיקות מתאימות, כמו גם בעת האירוע עצמו, באבחון שגוי של האירוע ואי הענקת טיפול מתאים.
מהי רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בהגדרתה אינה מתייחסת לכל אירוע רפואי שהסתיים באופן מצער, שכן נזקי גוף ומחלות ואף מוות, ייתכנו וקורים גם תחת טיפול רפואי מוקפד ומקצועי. על מנת לקבוע שהתקיימה רשלנות רפואית במחלות לב, או בכלל, נדרשת עמידה במספר תבחינים.
תבחינים נדרשים להוכחת רשלנות רפואית:
- התרשלות הרופא, המוסד או הצוות המטפל – על מנת לבחון האם הטיפול שניתן היה רשלני, יש לבחון את ההחלטות הרפואיות והטיפוליות ביחס לפרוטוקולים רפואיים, תקנות והנחיות טיפול, ועל פי המידע שהוצג בפניהם. מטופל אשר מצוי בקבוצת סיכון למחלות לב בשל רקע משפחתי וגנטיקה, משקל, גיל וגורמים נוספים, נדרש לעבור בדיקות תקופתיות בניהן בדיקות דם, בדיקת א.ק.ג ואחרות. אי התייחסות של הרופא לאלה, ואי מתן הנחיות והפניות לבדיקות נדרשות, עשוי להצביע על טיפול רשלני.
- נזק רפואי/גופני – ככל והתקיימה רשלנות מטעם הרופא או הצוות הטיפולי, ולא נגרם נזק למטופל, לא ניתן להצביע על רשלנות רפואית. הנזק עשוי להיות ארעי, מתמשך או אף נזק לצמיתות, דוגמת: נכות, אובדן כושר עבודה, פגיעה בתפקודים יום יומיים חשובים, יצירת תלות בסיוע ובטיפול ונזקים אחרים.
- קשר – ככל וישו בסיס לטיפול רשלני וככל שקיים נזק ממנו סובל או סבל המטופל, חובת ההוכחה מחייבת את התובע לקשור בין השניים. אדם שחווה טיפול רשלני באבחון מחלת לב ובמקביל התפרצות של מחלת עור, לא בהכרח יוכל להוכיח קשר בין הטיפול למחלה, שאינה נוגעת למקרה. לעומת זאת, היה ולאור הטיפול הרשלני המטופל לא זכה לטיפול המונע ועקב כך חווה התקף לב שהותיר אותו בעל מוגבלות פיזית כזו או אחרת, יוכל להצביע על הקשר בין השניים ולתבוע פיצויי נזיקין בשל רשלנות רפואית.
תרחישים ואירועים העשויים להצביע על רשלנות רפואית במחלות לב
אבחון מוקדם – כפי שצוין, אבחון מוקדם וזיהוי גורמי סיכון עשויים להיות מכריעים ולהציל חיי אדם. מטופל המצוי בקבוצת סיכון שלא הונחה לבצע בדיקות מקדימות שגרתיות, מטופל אשר התלונן על תסמינים שעשויים להעיד על קושי לבבי ולא קיבל התייחסות מתאימה, עשוי לסבול מנזק רפואי גופני שניתן היה למנוע באמצעות אבחון וטיפול מתאים. ככל וקיים חשד מבוסס על פי התבחינים לרשלנות רפואית מצד רופא המשפחה או רופא מטפל אחר בהתייחסות לתסמינים ולגורמי הסיכון ובאבחון מוקדם, עשויה להתקיים עילה לתביעת רשלנות רפואית.
עזרה ראשונה – בעת אירוע לבבי דוגמת דום לב, התקף לב, פרפור חדרים, פרפור פרוזדורים, נדרשת התערבות רפואית מצילת חיים בטווח זמן קצר במיוחד. הזעקת צוות עזרה ראשונה ופינוי לבית החולים במקרה הצורך, נועדה לתת את המענה הרפואי המתאים בחלון ההזדמנויות הקצר, ולייצב את המטופל עוד בטרם ההגעה לבית החולים. צוותי מד"א וצוותי עזרה ראשונה אחרים מונחים לעבוד על פי פרוטוקול סדור, על פי נסיבות האירוע והממצאים, ומצוידים במגוון כלים וציוד רפואי אשר נדרשים להצלת חיי אדם, לרבות ייצוב מידי של חולים המצויים תחת אירוע לבבי. רשלנות רפואית של צוות עזרה ראשונה עשויה לנבוע מאבחון שגוי, אי מתן טיפול מתאים, אי תפעול דפיברילטור, תוך אובדן זמן יקר שעשוי להכריע חיי אדם.
טיפול רפואי – טיפול בחולי לב דורש הקפדה על מעקב, בדיקות והתאמת רצף טיפולי מתאים: טיפול תרופתי, מתן הנחיות הנוגעות לאורח החיים, התאמת תזונה, התאמת מכשיר דפיברילטור אישי קבוע או נייד, הנחיות שימוש, ולעתים גם החלטה על התערבות כירורגית נחוצה. התרשלות בהתאמת הטיפול ואי הנחיות מצילות חיים למטופל, עשויות להוליד עילת רשלנות רפואית.
ניתוח לב – ניתוח לב עשוי להתבצע כטיפול חירום מציל חיים, או לחילופין כניתוח המיועד לשקם פגיעות לבביות, לפתוח מעברים סתומים ופגועים ולמנוע או לצמצם את הסיכון לאירועי לב נוספים. יחד עם זאת, ניתוח לב טומן בחובו רמת סיכון והשלכות שיש להביא בחשבון, הן בבחינת ביצוע כלל הבדיקות הנדרשות והתאמת המטופל והערכת סיכויי הצלחה אל מול סיכונים, והן ביידוע המטופל וקבלת הסכמה מדעת לניתוח. ככל ואלה לא התקיימו והמטופל חווה נזק רפואי כתוצאה מאלה, יש לבחון את המקרה ואת היתכנותה של רשלנות רפואית כגורם לנזק.
כיצד מתנהל הליך תביעת רשלנות רפואית במחלות לב
מטופל/חולה אשר חש כי חווה רשלנות רפואית שהולידה נזק והשפעה על חייו, יזדקק לייעוץ משפטי מקיף ומקצועי על ידי עורך דין אשר מתמחה בתביעות נזיקין בתחום הרשלנות הרפואית.
לאחר התייעצות עם עורך דין ואיתור היתכנות לתביעה התהליך יכלול:
- איסוף מסמכים רפואיים, מידע ואסמכתאות אחרות הנוגעים להליכי הטיפול, תלונות המטופל וההתייחסות אליהן.
- התייעצות עם רופאים מומחים חיצוניים וקבלת חוות דעת אובייקטיבית ומקצועית התומכת בטענת הרשלנות הרפואית.
- בהתאם לצורך ולנסיבות: המשך מעקב, בדיקות, טיפולים משקמים ואחרים, תוך תיעוד מלא של הפרוצדורות הרפואיות, ההמלצות והעלויות.
- איסוף אסמכתאות למשמעות הפגיעה והנזק שנגרם למטופל כתוצאה מהאירוע בהקשרים שאינם רפואיים: פגיעה ביכולת ההשתכרות, פגיעה בתפקודים, צורך בעזרה ובליווי.
- ניסוח והגשת תביעת נזיקין המבוססת על כל הללו כנגד גורמי הטיפול. התביעה תוגש כנגד המוסד האחראי על הטיפול ולא כנגד רופא או איש צוות ישירות, המצויים תחת אחריות שילוחית.
- התביעה תתנהל אל מול חברת הביטוח המספקת ביטוח אחריות מקצועית למוסד האמור ולגורמי הטיפול.
- חברת הביטוח רשאית לקבל לידיה ולבחון את המסמכים הרפואיים, לחקור את הממצאים ואת אמינות טענות המטופל.
- לאחר בחינת הנסיבות והאסמכתאות חברת הביטוח תבחר האם לנהל את הדיון בטענת רשלנות רפואית במסגרת הליך משפטי או באמצעות הגעה להסדר.
- במרבית המקרים חברות הביטוח יחתרו להסדר, בשל רצון להימנע מיחסי ציבור שליליים והימנעות מסיכון להכרעה משפטית כנגדם, ויפנו לבא כוח התובע (עורך הדין המייצג את המטופל) בהצעה להסדר.
- תפקידו של עורך הדין הוא למנהל משא ומתן אל מול המחלקה המשפטית של חברת הביטוח, ולהביא לקבלת פיצוי מקסימלי בהתאם לנסיבות.
- ככל ותושג הסכמה על היקף הפיצוי- הצדדים יחתמו על הסכם פשרה, שיכלול את היקף הפיצוי כפי שהוסכם, תנאי התשלום, חתימת התובע על מסמך המאשר את סגירת התיק ללא אפשרות לתביעה בעתיד בגין האירוע האמור, וקבלת כספי הפיצוי בפועל.
עורך דין ראשד סלים הוא עורך דין מקצועי ומוביל, המתמחה בייצוג נפגעי רשלנות רפואית ותביעות נזיקין, ופועל במקצועיות ובמסירות לייצוג מסור של לקוחותיו הרבים, באזור הצפון והגליל במערבי. עו"ד סלים מכיר לעומק את המערכות הרפואיות והפרוטוקולים המחייבים אותם, עובד בקביעות אל מול הבכירים שברופאים במגזר הפרטי, ובעל כלים מקצועיים רבים אותם הוא מעמיד לרשות לקוחות משרדו, לטובת מיצוי זכויותיהם וקבלת פיצוי אופטימלי בהתאם לנסיבות המקרה.